Flytta, bo, leva

Flytta utomlands

Många drömmer om att ta sitt pick och pack för att flytta till ett annat land. Men det finns en del saker att tänka på! Det är inte bara att säga upp allt och flytta. Du ska till exempel registrera din flytt hos Skatteverket. Du måste även folkbokföra dig i det nya landet. 

Det är bra att även fundera på vad du ska göra med ditt boende i Sverige. Det beror lite på hur länge du ska bo utomlands. Ska du bara vara borta 1-2 år så kan du ju hyra ut din bostad. Men är tanken att du ska bo perment i det nya landet så är det säga upp eller sälja som är bästa alternativet. 

Du ska även se till att ha giltiga ID-handlingar när du flyttar samt ett visum om det är något du behöver. 

7 rättigheter och skyldigheter att ha koll på

Även om du flyttar så finns ditt medborgarskap i Sverige kvar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.

Då du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.

Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.

Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.

Tänk på att när du flyttar så har du ingen garantipension. Den svenska garantipensionen följer inte med eftersom du inte längre betalar skatt i Sverige.

Det är viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.

Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.

Andra viktiga saker att tänka på

Som svensk medborgare behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd om du flyttar till ett annat EU/EES-land för att jobba, men det kan komma att behövas i andra länder. Kontakta det aktuella landets ambassad för att få klarhet kring vad som gäller.

Du ska inte bara meddela Skatteverket om att du flyttar, du ska även meddela Försäkringskassan om detta. I alla fall om du stannar borta över ett år. 

Fundera på hur du ska göra med bohag, flytta med det du har i Sverige eller köpa nytt på plats. 

Väl på plats i det nya landet måste du även kolla upp saker som rör  post, körkort, bankkort, försäkringar, vaccinationer, abonnemang och a-kassa.

Du bör även ta med dig körkort, anställningskontrakt (om du ska arbeta), studiedokument (om du ska studera, hyreskontrakt, vaccinationsintyg, sjukjournaler, passfoton och pass, äktenskapsbevis, straffrihetsintyg, försäkringsintyg, bankintyg och vid behov betyg av olika slag.

2 May 2020