Flytta, bo, leva

Kan man låna till kontantinsatsen?

Många drömmer om ett eget boende. Ett hus eller en bostadsrätt man äger själv. Idag måste alla som vill köpa ett hus ha 15% av kostnaden i kontantinsats, och det är inte alla som klarar av att spara ihop de pengarna. Syftet med denna regel är att hindra folk från att hamna i en skuld de inte kan ta sig ur, men hur gör man om man inte kan spara ihop pengarna? 

Olika vägar att gå

Man kan till att börja med fråga banken om de godkänner att man tar ett blancolån som täcker kontantinsatsen. Det är ett lån utan säkerhet som har högre ränta. Man kan också be en släkting att låna pengar åt en, eller en nära vän. Tänk på att alltid räkna med att räntor stiger. Gör en kalkyl för hur mycket du har råd att betala per månad och glöm inte kostnader för lagfarter och pantbrev! 

Man kan också välja att försöka vinna pengar till kontantinsatsen. Det finns de som spelat online med en bonus, och som haft turen att vinna pengar på free spins. En kille i Norge vann till och med en jackpott på flera miljoner, med hjälp av pengar han vann med freespins. Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora, och om du vinner se till att plocka ut dina vinster med en gång. Att vinna ihop till en kontantinsats är fullt möjligt, men kan också innebära förluster så spela förnuftigt. 

12 Mar 2019